2016. május 8., vasárnap

A pogácsa újratervezése

Van egy nagyon bevált, villámgyorsan elkészíthető pogácsa receptem. Nem kell dagasztani, keleszteni, órákig hajtogatni. Az íze mégis felér minden hosszasan simogatott pogácsáéval.


És hogy még több időt spóroljak, szép csendben leszoktam a pogácsa szaggatásról is. Elő a pizzavágót, kockára vágom a tésztát és kész.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg ráma
2 dl tejföl
3 dkg élesztő kevés cukros tejben megfuttatva
3 tk só
15 dkg reszelt sajt

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt ízlés szerint

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Aztán jó nagyra kinyújtom és hajtogatom. Felső egyharmad lefelé, rá az alsó egyharmadot. Jobb oldal középre, bal oldal középre, a végén pedig, mint egy könyvet, összehajtom. Ezután másfél ujjnyi vastagra kinyújtom. A széleit a pizzavágóval levágom egyenesre, ezt a maradékot újra hasznosítom később. A kiigazított részt lekenem tojássárgájával, megszórom sajttal. Felkockázom és mehet a forró sütőbe.

Most jön el a maradék szélek ideje: A kenyeres csoportban láttam az ötletet, gondoltam nagy baj nem lehet, ha kipróbálom. Újragyúrom a levágott széleket, majd kinyújtom őket, kb. félcentisre. Centis csíkokra vágom őket és saslik pálcára, de a hurkapálca is megteszi, szépen feltekerem. Ezt is megkenem tojással, megszóróm sajttal, majd ezt is forró sütőbe teszem. Sütés után, még langyosan kiszedegetem a pálcákat.


És most fogok egy pohár kólát, egy tálka pogit - igen, ez így együtt a tuti :D - és megnézem a kedvenc filmem. :)

13 megjegyzés:

  1. Szia! Nem keleszted közben, egyből szaggatod, és sütöd?

    VálaszTörlés
  2. Nem-nem, nem kelesztem! Ez benne a jó! :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Szia!Tojás vélerlenűl maradt ki vagy nem kell beletennünk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell tojás a tésztába, csak a tetejére. :)

      Törlés
  5. Krisztike, ez nagyon tetszik, ki fogom próbálni ! Köszönöm szépen a receptet .

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta és bizti fincsi is! Ráadásul gyorsabb, mint pogikat szaggatni! Ügyes! Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Valóban gyorsabb és nem kell a leeső darabokkal bíbelődni. :D

      Törlés
  7. Nagyon ügyes vagy, gratulálok, a mai modern konyhában ez a recept sokat ér és nem bolti!!Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Kriszti! Engem a hurkapálcás érdekelne. Kb. mekkorára vágod azokat a kis lapokat, amit a hurkapálcára tekersz, vagy eltöröd a hurkapálcát és úgy tekered fel? Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  9. A hurkapálcát nyugodtan törd ketté, az pont jó méret lesz. A tésztát kb fél cm vékonyra nyújtom, kb. 1 cm széles csíkokat vágok és nagyjából 15-20 cm hosszúra vágom őket.

    VálaszTörlés